PRIMA FrontAg Nexus Project
Bu projede, susuzlukla mücadele kapsamında, topraksız tarımı teşvik eden FrontAG Nexus, su kaynaklarının verimli kullanımını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Bu proje, su tüketimini azaltan ve aynı zamanda sürdürülebilir tarım uygulamalarını destekleyen topraksız tarım yöntemlerinin yaygınlaştırılmasına odaklanmaktadır.
Proje, özellikle Türkiye gibi kuraklıkla mücadele eden bölgelerde suyun daha verimli kullanılabilmesi için, geleneksel tarım yöntemlerinin ötesine geçerek, teknolojiyi ve yenilikçi tarım tekniklerini kullanmayı hedefler. Bu bağlamda, topraksız tarım (hidroponik veya aeroponik sistemler gibi) gibi alternatif yöntemler, su tasarrufu sağlarken ürün verimini artırmak için uygulanmaktadır. Uygulama alanlarında kurulan bu sistemler, suyun verimli bir şekilde kullanılmasına olanak tanır ve böylece susuzlukla mücadelede etkili bir çözüm sunar.
Belediyemizin FrontAG Nexus Projesi Kapsamındaki Çalışmaları
FrontAG Nexus Projesi çerçevesinde sürdürülebilir tarım uygulamalarını desteklemek amacıyla çeşitli önemli adımlar atmaktadır. Proje kapsamında, su, enerji, gıda ve ekosistem kaynaklarının daha verimli yönetilmesine odaklanılmaktadır.
Belediyemiz, bu projede Ortakent Mahallesi'nde bir hidroponik sera kurulumunu gerçekleştirmiştir. Bu sera, topraksız tarım sistemlerine örnek teşkil etmekte ve su kullanımını optimize etmektedir. İlk olarak kıvırcık marul ekimi ile başlanan bu proje, sırık domates ve roka gibi farklı ürünlerle devam etmektedir. Bu sera, geleneksel tarım yöntemlerine göre daha az su kullanarak, tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca, proje kapsamında yerel çiftçilere yönelik çeşitli eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri düzenlenerek, topraksız tarım uygulamalarının tanıtılması amaçlanmaktadır. Aynı zamanda Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden kurum temsilcileri ile Bodrum Kent Konseyi, Bodrum Ziraat Odası ve Bodrum TMMOB’dan sivil toplum temsilcileri ile beraber gıda güvenliği, topraksız tarım ve su kıtlığı üzerine çalıştaylar düzenlenmiştir. Tarımsal üretim paydaşlarıyla yapılan bu çalıştaylarda, iklim değişikliği, sosyal ve ekonomik etkiler, çiftçilerin eğitim seviyesi gibi faktörler değerlendirildi. İklim değişikliğinin toprak sıcaklıklarını artırarak bitki verimliliğini olumsuz etkileyip, zararlı mikroorganizmaların varlığını sürdürebileceği ve toprak neminin azalacağı öngörülüyor. Ayrıca, aşırı yağışlar nedeniyle suyun denize karışması ve kuyu sularının azalması bekleniyor, bu da su kıtlığına yol açabilir.
FrontAG NEXUS projesinin diğer detaylarına ulaşmak için resmi web sitesini https://frontagnexus.eu/ve https://frontagnexus.eu/tr/ziyaret edebilirsiniz.
Su, enerji, gıda ve ekosistemler (WEFE) sektörleri, tarihsel olarak, sektörler arası etkileşimlere ilişkin sınırlı değerlendirmelerle, Akdeniz bölgesinde birbirinden bağımsız olarak yönetilmiştir. Su, enerji ve gıda kıtlığı potansiyel olarak ekonomik ve ticari gelişmeye zarar verir ve aynı zamanda sosyal refahı da tehlikeye atar. Bu durum, kaynakların entegre yönetimini ve sektörler arası entegre yönetişimi zorunlu kılmaktadır. Bu tür bütünleşik yaklaşımlar, insanı, su, enerji ve gıda güvenliğini, çevre ve iklim güvenliğini güçlendirecek ve yeşil ekonomiye geçişe ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarılarına ve nihayetinde siyasi güvenliğe katkıda bulunacaktır.
“İklim-Akıllı ve Su Tasarruflu Öncü Tarımın Kurak Akdeniz Bölgelerinde WEFE (Su-Enerji-Gıda-Ekosistemleri ) Bağlantısı Üzerindeki Etkisi” başlıklı projemizin genel hedefi su, enerji, gıda ve ekosistem (WEFE) Nexus yaklaşımının sosyo-ekonomik etkilerini göstermektir.
Söz konusu projenin özel hedefleri ise iklim dostu olan ve su, toprak, enerji ve biyoçeşitlilik üzerindeki baskıyı en aza indiren hidroponik, akuaponik ve böcek çiftçiliği için prototiplerin tanımlanması ve kavramların kanıtlanması,
İlgili tedarik ve değer zincirlerinde hidroponik, akuaponik ve böcek çiftçiliği ile ilgili Nexus sonuçlarının ve iş fırsatlarının tanımlanması,
Öncü tarımdan ortaya çıkan Nexus yaklaşımının WEFE kaynaklarının yönetimi üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerinin değerlendirilmesidir.
Proje, hidroponik (yani, genellikle dikey olan farklı topraksız veya yarı topraksız bitki yetiştirme sistemleri), akuaponik (yani, devridaim su ürünleri yetiştirme sistemlerinin kombinasyonu) gibi iklim açısından akıllı ve su tasarruflu tarım teknolojilerini içeren öncü tarımı gösterecektir.
Proje ortaklarımız;
Aquaponik Manufaktur (AMF) Aquaponik Sistemler Şirketi- Almanya,
Foodscale Hub Yunanistan Girişimcilik ve İnovasyon Derneği,
Negev Ben-Gurion Üniversitesi- Zuckerberg Su Araştırma Enstitüsü,
Blaustein Çöl Araştırma Enstitüleri,
Bologna Üniversitesi-İtalya,
Almanya Ulusal Tarımsal Araştırma Merkezi,
Muhammed VI Politeknik Üniversitesi -Fas,
ElBostenPhytagri Tarım Şirketi-Tunus,
Yenilenebilir Enerji Derneği EUROSOLAR Türkiye,