17.09.2023
İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü - Bodrum Belediyesi
PRIMA FrontAg Nexus Project
Bodrum Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından; Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon programı çerçevesi HORIZON 2020 kapsamında desteklenen ve finanse edilen PRIMA Hibe Programına başvuruda bulunulmuş olup Liderliğini Münih Üniversitesinin yaptığı İtalya ve 5 Akdeniz Ülkesinin ve yer aldığı 10 Ortaklı ( Münih Üniversitesi, Aquaponik Manufaktur (AMF) Aquaponik Sistemler Şirketi- Almanya, Foodscale Hub Yunanistan Girişimcilik ve İnovasyon Derneği, Negev Ben-Gurion Üniversitesi- Zuckerberg Su Araştırma Enstitüsü, Blaustein Çöl Araştırma Enstitüleri, İsrail-, Bologna Üniversitesi-İtalya, Almanya Ulusal Tarımsal Araştırma Merkezi, Muhammed VI Politeknik Üniversitesi -Fas, ElBostenPhytagri Tarım Şirketi-Tunus, Yenilenebilir Enerji Derneği EUROSOLAR Türkiye, Bodrum Belediyesi) 3.012.345 Euro’luk Teklifimiz 1. ve 2. Aşamayı geçerek seçilmiştir.

Akdeniz ülkeleri günümüzde iklim değişikliğinin ve nüfus artışının etkilerinin şiddetlendirdiği su kıtlığı, kaynak verimliliğinde düşüş ve ekosistemlerin bozulmasıyla karşı karşıyadır. Akdeniz bölgesinin güneyi ve doğusu, ağırlıklı olarak bölgesel krizler ve çatışmalar nedeniyle yetersiz beslenmede artış gözlendiğinden, gıda güvenliği açısından daha kırılgan hale gelmiştir.

Su, enerji, gıda ve ekosistemler (WEFE) sektörleri, tarihsel olarak, sektörler arası etkileşimlere ilişkin sınırlı değerlendirmelerle, Akdeniz bölgesinde birbirinden bağımsız olarak yönetilmiştir. Su, enerji ve gıda kıtlığı potansiyel olarak ekonomik ve ticari gelişmeye zarar verir ve aynı zamanda sosyal refahı da tehlikeye atar. Bu durum, kaynakların entegre yönetimini ve sektörler arası entegre yönetişimi zorunlu kılmaktadır. Bu tür bütünleşik yaklaşımlar, insanı, su, enerji ve gıda güvenliğini, çevre ve iklim güvenliğini güçlendirecek ve yeşil ekonomiye geçişe ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin başarılarına ve nihayetinde siyasi güvenliğe katkıda bulunacaktır.

“İklim-Akıllı ve Su Tasarruflu Öncü Tarımın Kurak Akdeniz Bölgelerinde WEFE (Su-Enerji-Gıda-Ekosistemleri ) Bağlantısı Üzerindeki Etkisi” başlıklı projemizin genel hedefi su, enerji, gıda ve ekosistem (WEFE) Nexus yaklaşımının sosyo-
ekonomik etkilerini göstermektir.

Söz konusu projenin özel hedefleri ise

İklim dostu olan ve su, toprak, enerji ve biyoçeşitlilik üzerindeki baskıyı en aza indiren hidroponik, akuaponik ve böcek çiftçiliği için prototiplerin tanımlanması ve kavramların kanıtlanması,
İlgili tedarik ve değer zincirlerinde hidroponik, akuaponik ve böcek çiftçiliği ile ilgili Nexus sonuçlarının ve iş fırsatlarının tanımlanması,
Öncü tarımdan ortaya çıkan Nexus yaklaşımının WEFE kaynaklarının yönetimi üzerindeki sosyo-ekonomik etkilerinin değerlendirilmesidir.
Proje, hidroponik (yani, genellikle dikey olan farklı topraksız veya yarı topraksız bitki yetiştirme sistemleri), akuaponik (yani, devridaim su ürünleri yetiştirme sistemlerinin kombinasyonu) gibi iklim açısından akıllı ve su tasarruflu tarım teknolojilerini içeren öncü tarımı gösterecektir.

5 Akdeniz ülkesinin ( İtalya, İsrail, Fas, Tunus, Türkiye ) yanı sıra dünyanın en kurak ülkelerinden biri olan Ürdün’de pilot projeler gerçekleştirilecektir.

Bodrum Belediyesi proje kapsamında 4 numaralı iş paketinde;

Paydaşların WEFE Nexus politikalarına ilişkin endişelerini ve bakış açılarını belirleyerek, sektörler arası siyasi karar almayı ve paydaş katılımını teşvik ederek ve politika karşılıklı bağımlılığını ve nedensel yolları haritalama iş tanımı kapsamında WEFE Nexus'ta sektörler arası siyasi karar almayı ve paydaş katılımını teşvik etmek için liderlik yapacaktır.

PROJE HAKKINDA

Yenilikçi teknolojilerle suyu ve enerjiyi verimli kullanan Çevreyi ve ekosistemi koruyan yeni nesil tarım faaliyetlerine geçiş sürecinde yerel yönetimlere önemli rol düşmektedir. Bodrum Belediyesi de bu değişim için mevcut politikalarını ve yeni politikalarını belirlemektedir. Bodrum Belediyesi sınırları içerisinde tarımsal üretim konusundaki paydaşlar ile görüşmeler yapılmış ve mevcut durum hakkında genel bir çerçeve ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu görüşmeler sırasında iklim değişikliğinin etkileri, sosyal etkiler, ekonomik etkiler ve çiftçilerin eğitim ve farkındalık seviyeleri belirlenmeye çalışılmıştır. İklim değişikliği ve ekonomik riskler varlığını sürdürmeye devam edeceği ortaya çıkmıştır ki bu sebeple orta ve uzun vadeli politikalar ile bu parametreleri yaratacağı olumsuz etkilerin minimize edilmesi mümkün olacaktır. Eğitim ve farkındalık seviyeleri ve teknoloji tedariğini açısından bakıldığında ise doğru ve uzun soluklu politikaların bu iki parametreyi tamamen pozitife çevirebileceği anlaşılmıştır.

İklim değişikliği açısından bakıldığında; İklim değişikliği ile birlikte toprak üstündeki ve toprak altındaki hava sıcaklıklarının artışı beklenmektedir. Toprak üzerindeki sıcaklığın artması bitki gövdesini doğrudan etkilediği için bitkilerin büyümesinde olumsuz etki oluşturmakta ve üretim verimliliğini azaltmaktadır. Toprak altındaki sıcaklığın artması ise özellikle kış aylarında azalması beklenen zararlı mikroorganizmaların varlığını sürdürmesine neden olmakta. Ayrıca toprak altındaki bitkinin ihtiyaç duyduğu minerallerin bitki tarafından alınması artan sıcaklıkta güçleşmektedir.

İklim değişikliği birlikte havadaki ve topraktaki nemliliğin de azalması beklenmektedir. Nemliliğin azalmasıyla birlikte toprakta kuraklık etkisi oluşmakta ve bunun yanında topraktaki tuz konsantrasyonunun göreceli olarak yükselmesine gerçekleşmektedir. Bu etkilerin tamamı tarımsal üretim verimini olumsuz yönde etkilemektedir.

İklim değişikliği ile aşırı yağışlar veya çok düzensiz yağışların gelmesi beklenmektedir. Bodrum Yarımadasına coğrafi yapı açısından bakıldığında dik yamaçlara sahiptir ve düz ova yapıları yoktur. Bu yapılar nedeniyle yağmur suyu toprak altına süzülmeden akarak denize karışmaktadır. Yağmur suyunun toprak altına inememesi ise kuyu sularının iklim değişikliği birlikte tehlike altına gireceğini göstermektedir. Oluşacak potansiyel su kıtlığında tarımsal üretimlerde tehlikeye girecektir. Muğla ilinde buna benzer su kıtlıkları günümüzde de görülmektedir. Bu tip durumlarda Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarımsal amaçlı suyun sadece gıda üretiminde kullanılmasına müsaade etmekte hayvansal yem üretimi için su kullanımına müsaade etmemektedir. Sonuç olarak, iklim değişikliğinin etkisi ciddi anlamda su yoksunluğuna veya diğer bir değişle su kıtlığına neden olacaktır. Bodrum özelinde ise bu etkinliğin çok daha şiddetli hissedileceği beklenmektedir.

Sosyal ve ekonomik olarak değerlendirilirse, Bodrum Belediyesi Türkiye’nin ve hatta dünyanın popüler turistik bölgesidir. Yaz sezonunda mevcut nüfus 800.000 kişiden 2 milyon kişiye kadar çıkabilmek de ve turizm amaçlı pik yapan nüfusun su tüketimi de aşırı miktarda olmaktadır. Bu aşırı tüketim yine su kıtlığına neden olabilmekte ve kuyu sularının miktarları azalmasına ve su kalitesinin bozulmasına neden olabilmektedir. Yapılan görüşmelerde kuyu suyu seviyesinin 100 metrenin altına düştüğünde belirtilmiştir.

Ekonomi açıdan incelendiğinde önemli bir husus ise, Bodrum Belediyesi sınırları özelinde incelenirse, arazi değerlerinin aşırı çok yüksek olmasıdır. Arazilerin ekonomik değerinin aşırı yüksek olması yerli halkı bu arazilerin tarım amaçlı kullanılmaktansa turizm amaçlı kullanılması tercihine yöneltmektedir. Ekonomik olarak diğer önemli bir husus ise tarım alanlarında çalışacak işçinin bulunamaması bulunsa bile günlük maliyetlerinin çok yüksek olmasıdır. Turizm Tesisleri’nde çalışmak işçiler tarafından daha çok tercih edilmektedir.

Ekonomik olarak bakıldığında son olarak şu sayılabilir ki işçi maliyetleri, tohum maliyetleri, dizel maliyetleri ve elektrik maliyetleri ve gübre maliyetleri her yerde olduğu gibi Bodrum belediyesi tarımsal uygulamalarda da önemli bir etkendir. enflasyon bu parametrelerin neden oldu zorluğu ve baskıyı çok arttırmaktadır.

Çiftçilerin eğitim ve farkındalık seviyesi açısından incelendiğinde, yenilikçi teknolojilerin Çiftçiler tarafından bilinirlik seviyesi düşüktür. Buna ilave olarak kuşaktan kuşağa aktarılan bilgiler ışığında geleneksel alışkanlıklarla tarımsal üretimler devam etmektedir. Bunun birçok avantajı olmasına rağmen değişen iklim ve değişen tarımsal gübre ve ilaç gibi malzemelerin bilinirliğinin olmaması veya yanlış kullanımı vardır. Sonuç olarak mevcut çiftçilerin günümüzdeki tarımsal üretimlerinin verimliliklerinin düşük olmasına neden olmaktadır.

Daha öncelerde yapılan tarımsal destekler bulunmaktadır. Bodrum Belediyesi tarafından çiftçilere geçtiğimiz yıllarda destek verilmekteydi. Halen devam eden tohum desteği mevcuttur ve yılda iki kez tohum dağıtımı yapılmaktadır. Silaj ve mısır tohumları en çok dağıtılan tohumlar arasındadır. Bunun yanında “Akdeniz meyvesi sineği” ile mücadele yine Bodrum Belediyesi tarafından desteklenmekte ve yapılmaktadır. Bunlara ilave olarak ağaç budama, mandalina ve zeytin tarımı eğitimleri de belediye tarafından verilmektedir.

FrontAG NEXUS projesinin diğer detaylarına ulaşmak için resmi web sitesini https://frontagnexus.eu/ve https://frontagnexus.eu/tr/ziyaret edebilirsiniz.

ABOUT PROJECT

Local governments have an important role in the transition process to new generation agricultural activities that use water and energy efficiently with innovative technologies and protect the environment and ecosystem. Bodrum Municipality also determines its current and new policies for this change. Meetings were held with stakeholders in agricultural production within the borders of Bodrum Municipality and an attempt was made to establish a general framework for the current situation. During these meetings, efforts were made to determine the effects of climate change, social effects, economic effects and farmers' education and awareness levels. It has been revealed that climate change and economic risks will continue to exist, therefore, it will be possible to minimize the negative effects that these parameters will create with medium and long-term policies. When considered in terms of education and awareness levels and technology supply, it has been understood that correct and long-term policies can completely turn these two parameters into positive ones.

When considered in terms of climate change; It is expected that air temperatures above and below the soil will increase with climate change. Since the increase in temperature above the soil directly affects the plant body, it has a negative effect on the growth of plants and reduces production efficiency. The increase in temperature below the soil causes the existence of harmful microorganisms, which are expected to decrease especially in the winter months. In addition, the minerals needed by the plant underground become more difficult to absorb with increasing temperatures.

It is expected that the humidity in the air and soil will decrease with climate change. With the decrease in humidity, a drought effect occurs in the soil and in addition, the salt concentration in the soil increases relatively. All these effects negatively affect agricultural production efficiency.

Excessive rainfall or very irregular rainfall is expected with climate change. When we look at the Bodrum Peninsula in terms of geographical structure, it has steep slopes and does not have flat plain structures. Due to these structures, rainwater flows underground without filtering and mixes with the sea. The fact that rainwater cannot go underground indicates that well water will be in danger with climate change. Agricultural production will be in danger in the potential water shortage that will occur. Similar water shortages are also seen in Muğla province today. In such cases, the “General Directorate of Water Works” allows water for agricultural purposes to be used only in food production and does not allow water to be used for animal feed production. As a result, the effect of climate change will cause serious water deprivation or, in other words, water scarcity. It is expected that this event will be felt more intensely in Bodrum.

If evaluated socially and economically, Bodrum Municipality is a popular touristic area of Turkey and even the world. The current population can increase from 800,000 to 2 million people in the summer season and the water consumption of the population that peaks for tourism purposes is also excessive. This excessive consumption can again cause water scarcity and cause the amount of well water to decrease and the water quality to deteriorate. In the interviews, it was stated that the well water level fell below 100 meters.

When examined from an economic perspective, an important issue is that, if examined specifically for the borders of Bodrum Municipality, the land values are extremely high. The extremely high economic value of the lands directs the local people to prefer using these lands for tourism purposes rather than for agricultural purposes. Another important issue economically is the inability to find workers to work in agricultural areas and even if they are found, their daily costs are very high. Working in Tourism Facilities is preferred more by the workers.

Finally, when examined economically, it can be said that labor costs, seed costs, diesel costs and electricity costs and fertilizer costs are important factors in Bodrum Municipality agricultural practices as well as everywhere else. inflation increases the difficulty and pressure caused by these parameters.

When examined in terms of farmers' education and awareness level, the awareness level of innovative technologies is low among farmers. In addition, agricultural production continues with traditional habits in the light of the information passed down from generation to generation. Although this has many advantages, there is a lack of awareness or incorrect use of materials such as changing climate and changing agricultural fertilizers and pesticides. As a result, it causes the current agricultural production of current farmers to be low in efficiency.

There are agricultural supports provided before. Bodrum Municipality provided support to farmers in the past years. There is still ongoing seed support and seed distribution is made twice a year. Silage and corn seeds are among the most distributed seeds. In addition, the fight against the "Mediterranean fruit fly" is also supported and carried out by Bodrum Municipality. In addition, tree pruning, tangerine and olive farming trainings are also provided by the municipality.

To access other details of the FrontAG NEXUS project, you can visit the official website https://frontagnexus.eu/and https://frontagnexus.eu/tr/.